Mengisi masa lapang dengan aktiviti blogging.

Sunday, January 08, 2012

DIY-blower aircond wira

Malam tadi google blower aircond wira sebab aku dah lama nak buka blower ni. Maklumlah dah 15 tahun tak pernah di servis, gugel punya gugel, jumpa blog  http://tacra.blogspot.com/2010/07/blower-aircond.html . Bagus blog ni utk orang yg suka DIY.
Jadi pagi tadi lepas minum kopi secawan + roti bakar 3 keping, aku mulakan operasi mencari screw size 8mm di bawah dashbod. Ini dia rupa tempat blower tu di pasang. gambar ni lepas aku dah keluarkan blower tu.


Banyak betul habuk, kalu nak betul-betul bersih, kena buka semua panel dashbod ni baru puas hati. tapi masa tak mengizinkan sebab kalu buka semua, mau 2 hari baru boleh siap.

Ini pun dah buang sikit habuk-habuk yang melekat kat kipas tu. Bukan habuk saja, daun-daun kering & ranting kayu pun ada. Selepas dicuci pakai sabun fab buku, ini lah rupa dia. Berkilat. baru sedap nak pegang.


Lepas settle blower ni, aku buka spark plug pulak. Nah. Hitam legam kepala dia. 

Milage baru 5000km. Biasanya 20 ribu KM baru tukar. So, aku cuci sajalah dulu pakai kertas pasir yang paling halus. Itu hari pasang kat bengkel kereta, 45 ringgit 4 biji. Mahal gila. Tanya kat kedai sparepart baru 16 ringgit. Kaw-kaw kena bedal. Waktu tu tiada pilihan.

17 responds:

suhaimi said...

Kikiki... suka aku baca. Klaka. Seronok. Aku pon nk diy blower ptg ni...

madeeaziz said...

bagus DIY ni..jimat duit poket & dapat tambah ilmu..

Anonymous said...

wir ada filter aicond ka

madeeaziz said...

wir takde filter aicond

madeeaziz said...

aduh...kadang-kadang blower aircond ni tak mau pusing...nak kena buka tengok apa masalah....carbon dah abis kot

Arie aqilah said...

Puas jugak mncari air filter ac..tapi x jumpa

Arie aqilah said...

Puas jugak mncari air filter ac..tapi x jumpa

Mohd Radzwan said...

ley ajar x cmne cara nk bukak blower wira ni...

Mohd Radzwan said...

wassap plzzz 0182736098

nuraisyah ayunie said...

Bro nak tanye..knape blower tibe2 x brpusing sedangkn suis ac on...kne tkn on off brulang kali baru ok...

madeeaziz said...

nuraisyah ayunie,

tukar suis AC...suis tu tak berapa elok dah tu..

Anonymous said...

senang sajjaaaaa..buka laci guna screw driver..bawah tu ada motor..bukak lg pakai screw driver..cabut cuci pasang balik jeee senangggg...rendam dgn soflan ke lagi wangii

mad aziz said...

keje ni senang bagi org yg biasa buat...tapi susah bagi yg tak penah pegang screw driver...haha

Anonymous said...

Kalau buka blower nih,gas aircond x kluar ke bos?

Anonymous said...

Kalau buka blower nih,gas aircond x kluar ke bos?

madeeaziz said...

jangan risau..
buka blower tak keluar gas....

suhaimi kushairi said...

Memang takde ke filter?

Iklan Tepi

Catatan Pelawat

Stats