Mengisi masa lapang dengan aktiviti blogging.

Monday, March 14, 2016

magnetic clutch compressor Alza

Hari ni nak kongsi pasal air cond kereta perodua Alza. Bila pasang aircond, tak rasa sejuk. Keluar angin panas je. Dah la musim el-nino ni, naik kereta takde aircond rasa macam duduk dalam oven. Walaupun tingkap habis semua dibuka, haba panas masih terasa. Basah habis baju dengan peluh..huhu..

Rupanya compressor aircond tak jalan masa pasang aircond. Aduhh...Takkan compressor dah rosak. Baru pakai 5 tahun kereta ni..Pergi jumpa pakar aircond, rupanya magnet clutch dah terbakar. Kata pakar aircond, hal ni selalu jadi pada kereta myvi,alza. Compressor tak rosak, hanya coil magnet yang rosak. Sebab tu compressor tak boleh pusing.

Nak buka compressor, kena togelkan bumper depan. 

Ni rupa magnet clutch, kena tukar satu set, magnet dan pulley. Kalau kos barang di kedai sparepart, RM200 lebih.
Kalau siap pasang di kedai, ambik original RM500 lebihh...
Kalau yang baru, bukan original RM300 lebihh...
Kalau kat servis center perodua....RM900 lebihh....huhuhu..
Pilihan di kocek sendiri.....

compressor terselit di bawah sana....

Serahkan tugas kepada yang pakar sahaja.

Nak compressor tahan lama, ikutlah jadual penyelenggaraan.
Servis aircond setahun sekali. 

20 responds:

sigauser said...

Salam tn buat d area mna ya.
Total brapa kos buat d kedai ni..blh rekemen x.

madeeaziz said...

Total RM380..

NO.17, JALAN BPP 8/1,PUSAT PANDAN PUTRA PERMAI,43300 SERI KEMBANGAN, SELANGOR D.E.
Seri Kembangan

Anonymous said...

jangan buka aircond ketika rpm anda 2k dan keatas...ini akan menyebabkan magnetik clutch pada kompressor cepat terbakar

sigauser said...

ok..!! nasihat yg baek.. :)

Princess Baizura said...

Kereta myvi sy tetiba ja x sejuk.. da pkai 5 tahun.. x Penh servis aircond kot.. ni baru sibuk nk cari Kedai.. Kedai mn y elok n x tipu2?

madeeaziz said...

Blogger Princess Baizura..

Tengok lokasi anda di mana..

Saiful Azizi said...
This comment has been removed by the author.
Saiful Azizi said...

bos yrv tukar compres berapa haga

Saiful Azizi said...

bos yrv tukar compres berapa haga

Saiful Azizi said...

bos kalau myvi urv berapa kos compres bos

Saiful Azizi said...

bos kalau myvi urv berapa kos compres bos

Nor Vana78 said...
This comment has been removed by the author.
Nor Vana78 said...

Mmg bnyk kedai kencing. Tak rosak kata rosak. Aku klu ada masalah gi htr kdi member je kt wangsamaju...hasil nye puas hati. Harga pun berpatutan

Nor Vana78 said...

Mmg bnyk kedai kencing. Tak rosak kata rosak. Aku klu ada masalah gi htr kdi member je kt wangsamaju...hasil nye puas hati. Harga pun berpatutan

Nor Vana78 said...

Emmmm

madeeaziz said...

Total RM380..

NO.17, JALAN BPP 8/1,PUSAT PANDAN PUTRA PERMAI,43300 SERI KEMBANGAN, SELANGOR D.E.
Seri Kembangan

naf Hasram said...

Myvi kedai Sama dia nk caj rm 620.00 last Tanya spare part brg shj baru rm 175.00 ...last2 byr upah shj rm180.00 , nasib baik check dgn spare part klu tidak Dah kena pisau

madeeaziz said...

kena survey 2-3 kedai sebelum repair supaya tidak rugi besar..
tapi kadang2 nasib tak baik terkena juga...huhu

................................... said...

Wangsa maju tu kedai nya di mana ya?

Unknown said...

ada no phone...nak dtg repair a.cond

Iklan Tepi

Catatan Pelawat

Stats