Mengisi masa lapang dengan aktiviti blogging.

Thursday, December 01, 2016

Soket lampu depan Alza cair...


Bertemu kembali dlm blog ini.

Hari ni saya nk share sikit berkenaan soket lampu depan kereta perodua Alza (head lamp socket).

Lampu depan kereta ni adalah jenis H7, iaitu hanya ada 2 pin saja.










Lampu jenis H7

Biasanya kereta yg standard baru keluar dari kedai, material soket lampu ini adalah biasa saja (plastik warna hitam). Macam gambar kat bawah.

Soket lampu H7 standard

Masalah soket macam ini adalah tidak dapat tahan suhu yang tinggi dan lama-kelamaan, soket ini boleh jadi cair (melting) dan melekat pada lampu. 

Keadaan ini amat bahaya kerana boleh menyebabkan berlaku litar pintas pada sistem pendawaian dan boleh mengakibatkan kebakaran.

Itulah yg hampir terjadi pada kereta saya baru-baru ini. Kedua-dua soket ini telah mencair dan lampu juga tidak menyala. Bila check, wayar sudah menjadi keras dan soket juga telah cair. Nasib baik juga dapat tahu punca.

Untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini, untuk pencegahan awal, terpaksa potong sedikit wayar asal dan balut dengan tape supaya wayar yang rosak tidak bersentuhan antara satu sama lain.




Untuk menggantikan soket yang asal, boleh cari soket jenis seramic. Soket jenis ini ada di jual di kedai sparepart atau kedai-kedai aksesori kereta. Soket jenis ini boleh menahan suhu lampu yang panas. 

Nasihat saya, kalau nak dapat harga murah sikit, eloklah pergi ke kedai spare part berbanding kedai aksesori. Satu soket ini harganya lebih kurang RM10. Kalau di kedai aksesori, harga agak mahal, itu pun belum campur kos pemasangan. Kalau nak berjimat, elok pasang sendiri. Mudah saja kalau tahu..hehe.

Ok.

Kat bawah ni pula lampu jenis H4. Biasanya kereta proton wira pakai lampu jenis ini.

Lampu jenis H4

H4 ceramic socket


Soket lampu H4 ada 3 pin. Ini adalah jenis ceramic. Kalau pakai soket jenis ini, tak pelu buat pendawaian, hanya sambung saja soket dia ke soket asal. 
Plug and play saja. Lebih selamat.

Untuk lihat jenis-jenis lampu yang ada (H1, H3, H4, H7, H8.....) boleh lihat di https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_automotive_light_bulb_types


1 responds:

Qamarul Syafiq said...

H4 socket yg seramic brp harga lat kedai sparepart

Iklan Tepi

Catatan Pelawat

Stats