Mengisi masa lapang dengan aktiviti blogging.

Thursday, July 23, 2009

gerhana matahari

Pada 22 Julai 2009, telah terjadi fenomena gerhana matahari yang jarang sekali dapat kita lihat. Di Malaysia, hanya gerhana separa penuh saja boleh dilihat, itu pun jika cuaca cerah. Tapi semalam di KL, hujan turun sejak pagi lagi. Mungkin d tempat-tempat lain boleh dilihat dengan jelas.

Sumber berita: Kosmo Online

URUTAN gambar yang menunjukkan gerhana matahari di Baihata yang terletak 30 kilometer dari ibu negeri Assam, Guwahati, India semalam.

VARANASI, India - Gerhana matahari paling panjang dalam abad ke-21 menyebabkan puluhan juta penduduk benua Asia terpaksa bergelap seketika semalam.

Gerhana matahari penuh lazimnya berlaku seketika setiap kitaran 18 bulan tetapi fenomena kelmarin disifatkan luar biasa kerana tempohnya yang panjang iaitu selama enam minit 39 saat matahari terlindung sepenuhnya di sebalik bulan.

Lebih istimewa, gerhana semalam dipercayai mencatat paling ramai penonton berikutan laluannya di benua Asia yang memiliki penduduk paling ramai di dunia.

Gerhana matahari penuh semalam dapat disaksikan dengan jelas di beberapa buah negara iaitu India, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Myanmar dan China.

Kali kedua gerhana matahari seperti itu diramal berlaku ialah pada tahun 2132.

0 responds:

Iklan Tepi

Catatan Pelawat

Stats