Mengisi masa lapang dengan aktiviti blogging.

Wednesday, September 16, 2009

multivitamin

PENGAMBILAN pil multivitamin di kalangan jutaan penduduk dunia adalah langkah sia-sia kerana ia sebenarnya mendatangkan lebih banyak keburukan kepada kesihatan.

Menurut bekas penasihat pemakanan kerajaan Britain, Brian Ratcliffe, sejumlah RM3.6 bilion dihabiskan dalam pengambilan multivitamin setiap tahun yang sebenarnya sihat dan tidak memerlukan pil tersebut.

Jelasnya lagi, antara keburukan pengambilan pil tersebut seperti minyak ikan sebagai multivitamin ialah ia mampu meningkatkan fenomena tulang rapuh pada masa akan datang kerana pengambilan vitamin A secara berlebihan tanpa disedari.

Kebanyakan pengguna mengambil pil multivitamin kerana kebimbangan tidak berasas terhadap kesihatan mereka serta dipengaruhi oleh iklan pihak farmasi.

sumber: kosmo online

Nota: Aku sendiri rasanya tak pernah ambil multivitamin ni. Ubat pun jarang makan. Kalau sakit/demam/selsema sikit-sikit tu, tak perlu ubat. Biar sistem pertahanan badan sendiri yang bertindak. Ubat ni kan adalah "racun yang terkawal". Buat apa nak makan racun. Baik makan sayur&buah banyak-banyak.

0 responds:

Iklan Tepi

Catatan Pelawat

Stats