Mengisi masa lapang dengan aktiviti blogging.

Thursday, January 21, 2010

projek cctv

Barang yang ditunggu dah pun sampai 2 hari lepas.
Hampir 3 minggu baru dapat.
Barang ni aku order dari Hong Kong.
Bila buka bungkusan, aku tengok cd driver pecah dua.
Tapi nasib baik ubuntu tak perlu pakai driver.
Jadi CD tu aku masuk tong sampah lah. Tapi aku dah email pada seller pasal CD pecah tu.
Skrg tgh tunggu respond seller.

Kemudian aku install card tu kat PCI slot, dan reboot ubuntu.
Walllaaa...dia boleh detect sendiri la card tu..memang tak perlu install driver pun.



Specification:
Display: PAL: 768x576 / NTSC: 640x480
Simultaneous Recording up to 16 Cameras using 1 card for every 4 cameras
Multi-Mode Display Screen
Automatic Detection Recording Remote On-line Viewing and Playback via LAN, WAN, PSTN, ISDN, Internet with web browser
Emergency Automatic Display
Alarm I/O interface
Pan / Tilt / Zoom Control
Real-Time Digital Video Compression
Dual Display for Live and Playback
One-channel Audio Input / Recording
MPEG-4 Data Compressing Format
Display Speed Resource: PAL: 30 fps / NTSC: 25 fps
Full Resolution Video Real Time
One Audio Channel
Support Color / Black & White Cameras
Display Speed Resource: 25Frames
Network Connection: PSTN ISDN ADSL
PC Requirement: PIII500/128M/40G Software
System: Supports all Windows 98/SE/ME/2000/XP


info: Projek cctv ni menggunakan zoneminder yg beroperasi pada sistem ubuntu.
Skrg ni aku plan nak cari cctv camera pula. Ingat nak pegi tengok kat pasar road.

6 responds:

9M2RIE said...

kalau dah jadi bagi tau madee. aku pun nak pasang dkt umah.amry

mat yus said...

madie mu... dlm system ubuntu dia detect tp dlm zoneminder mungkin x keluar video.. demo kn adjsut modprobe. tgk blog aku mcm mn nk buat modeprobe kt zoneminder dan zoneminder default resolution vidoe 35x280 kalau nk lebih kn adjust sikit semua ada kat blog aku ...

9m2rie kawe br ambik exam rae bulan lps mn nk cr rig huk muroh n dual band tq

madeeaziz said...

bereh...apa2 hal aku update

madeeaziz said...

matyuh..modprobe tu dok kat mano? aku cari xjupo pun...dlm blog mu aku xjupo jgk...acu bui link teh....mudoh sket nk refer.

mat yus said...

Buka terminal taipkan
a) `sudo gedit /etc/modprobe.conf'
cool.gif akan keluar mcm notepad copy arahan nie `options bttv card=77 tuner=4 radio=0 triton1=0 vsfx=0 autoload=0' (saya guna satu kad dvr aje utk lebih st kad rujuk web dibawah)
c) kemudian save
d) cuba restatrt zoneminder dan semak balik video pd zone minder pastikan anda tukar video setting ke PAL.

Disetakan info berkenaan kad bt878 aka PICO 2000 http://www.zoneminder.com/wiki/index.php/Pico2000

bagi guna kad kmc-4400r (ada 4 cip bt878)
Akhirnya..... masalah selesai & zoneminder dpt detect semua 4 port video tu...... caranya

QUOTE
Untuk seeting driver kmc-4400r sila "sudo gedit /etc/modprobe.conf" dan akan keluar mcm notepad
kad sini amat penting kerana ia akan menentukan kad berfungsi copy & paste
CODE
alias char-major-81 bttv
options bttv gbuffers=16 card=133,132,133,133 tuner=4,4,4,4


Keudian shutdown pc dan on balik bila semua dah masuk desktop. buka firefox taip http://localhost/zm/index.php utk buka zoneminder
kemudian pergi Add New Monitor - kat tap source masukkan parameter-2 seperti berikut

Device Path {/dev/videoX (tukar X dgn angka 0 bagi port 1, 1 bagi port 2, 2 bagi port 3 & 3 bagi port4) }
Device Channel {masukan nilai 0 bagi /dev/video0, 1 bagi /dev/video1 dan setrusnya (kena sama)}
Device Format {biar setting default}
Capture Palette {biar setting default}
Capture Width (pixels) {320}
Capture Height (pixels) {240}
Preserve Aspect Rat biar setting default

Info Tambah :-
Resolution size dlm zone minder secara default adalah 320x240, bagi sy size nie kecil, jika kita setkan ke saiz lebir seperi 640x480 akan tedapat tulisan merah pada /dev/video0 dan pada monitor tiada video yg keluar. Saya telah terjumpa macam mn nak selesaikan masalah ini

QUOTE
Update #1: As mentioned on ZoneMinder's Wiki, you should also increase the amount of shared memory, especially if your camera supports 640x480 as it probably won't be possible to use it at higher resolutions until you've done this. If you do have issues getting 640x480, you can instantly test this by issuing the following command and restarting ZoneMinder:

# echo 134217728 >/proc/sys/kernel/shmall && echo 134217728 >/proc/sys/kernel/shmmax

However upon reboot, this will need to be done again so it's best to edit /etc/sysctl.conf to add kernel.shmmax = 134217728. You can quickly do this by issuing:

# echo kernel.shmmax = 134217728 >> /etc/sysctl.conf

sumber http://rdiggle.blogspot.com/2008/01/instal...der-debian.html

Huhhhhh.... banyak dah nie..... lain-2 mu cari sendiri.

madee said...

info yg sangat berguna.
terima kasih.
nati siap aku update.
camera belum dapat lagi..

Iklan Tepi

Catatan Pelawat

Stats