Mengisi masa lapang dengan aktiviti blogging.

Thursday, April 05, 2012

pembunuh lipas

Kereta kalau dah lama usia dia, macam-macam makhluk ada bersarang dan membiak terutama sekali lipas. Maklumlah banyak sangat sisa-sisa makanan yang melekat, menjadikan celah-celah seat kereta menjadi tempat pembiakan lipas yang bersaiz kecil-kecil. Lipas besar belum pernah jumpa lagi ada dalam kereta.

Lama juga aku mencari petua nak menghapuskan lipas dalam kereta ni. Baru-baru ni ada sorang member post dalam fb cara nak hapuskan  lipas dalam kereta. Lantas aku pun dengan segera mencari barang tersebut. Setelah 2 hari pasang perangkap, inilah hasil yang aku dapat.

haha..umpan di tengah, lipas melekat dan mati di tepi


Mula-mula sekali, pasang perangkap ni. Beli kat Giant. Esoknya aku tengok ada lagi lipas yang masih selamat merayau-rayau di tepi pintu dan atas seat.


Ini pembunuh lipas yang paling power. Tabur sikit di kawasan yang lipas suka melepak. Bila lipas makan serbuk ni, time tu juga dia akan menggelupur dan mati. Memang puas hatilah.

Kesannya memang superb. Dah hampir seminggu bayang lipas pun dah tak nampak!


14 responds:

AMAL yusrah said...
This comment has been removed by the author.
AMAL yusrah said...

salam. Saya nk tnya,,kat mana yang boleh dapatkan powder tuk bunuh lipas nie? :)

warna warna said...

serbuk racun lipas tu memang power.

- saya dah buat banyak kali. memang berkesan. lipas yg kecik2 tu, dia makan kat situ jugak.
semut pon boleh, kalau semut dia bawak balik sarang pastu mati ramai2..

- tapi kena berhati2, jauhkan dari kanak2 & ingat kat mana kita pasang umpan tu.. sebab benda ni racun, serbuk pulak tu. takut budak2 dapat pastu masuk mulut pulak.

- 1st dalam kereta.. bubuh sikit2 atas kertas kecik, buat banyak tempat, tinggalkan satu malam, esok pagi bersihkan semula, musuh berjaya ditewaskan.. confirm 130 ekor terbunuh.

-2nd bawah dapur, singki, rak pinggan mangkuk.. 50ekor mati.

madeeaziz said...

serbuk lipas ni jarang2 kedai ada jual...nasib baik aku jumpa kat kedai dekat rumah..kedai lain tak tau la pulak...

Anonymous said...

madeeazis rmh ko kt mane aku nk g carik

Anonymous said...

Salam..apa umpan yang sesuai untuk lipas ni?

madeeaziz said...

kalo brand ridsect macam gambar di atas tu, umpan dia dah ada sekali dlm tu...kalu yg jenis serbuk tu, tak perlu umpan apa2...tabur sikit2 kat tempat yg dirasakan perlu..

Unknown said...

seelokny jgn gunakn serbuk pembunuh lipas di kdai2 hardware atau sbagainy..sbb lipas german mati tingaalkn telo..lipas takan habes..gunakn umpanan gam sperti gmbr di atas tu... cari jenama hoyhoy...tq

Che Siti MK said...

Che siti tgh berperang ngan lipas gak ni... boleh pulak dia beranak pinak dlm mesin basuh che siti skrg ni! Dah puas clean tub tp masih de lg lipas... kdg2 sampai nmpk baby lipas yg warna putih tu. Ikut hati nak beli mesin basuh baru tp hubby x bg lak... mcm mn yea nak settle prob che siti ni? X larat dah nak basuh bj guna tgn...huhu

Che Siti MK said...

Che siti tgh berperang ngan lipas gak ni... boleh pulak dia beranak pinak dlm mesin basuh che siti skrg ni! Dah puas clean tub tp masih de lg lipas... kdg2 sampai nmpk baby lipas yg warna putih tu. Ikut hati nak beli mesin basuh baru tp hubby x bg lak... mcm mn yea nak settle prob che siti ni? X larat dah nak basuh bj guna tgn...huhu

madeeaziz said...

Che Siti spray je pakai ridsect lipas..lama2 nanti lipas tak benai dah datang

Anonymous said...

aku pakai baygon warna ijau tu...sembur dlm kerete,tutup tingkap, pastikan xde makanan atau orang dlm keter.. pastu biar 15min.. memg x bleh lari..2 kali buat.. ade la 12 ekor lipas besar mati yang ntah mana2 muncul..

Beliharta said...

Jika nk beli serbuk lipas super pawer, mao hubuni sy 0133173327. Sy sendiri dah guna mmg menggeletik lipas yg saiz blm putus susu hinggalah yg dah jd mak bapak keluar dr celah2 dinding, celah karpet, celah almari n lain2.. Dlm krete pon sama. sesuai jg utk semut, lipan, anai anai, labah labah n lain2..
Maaf admin, tmpang iklan nAA..

0133273327

Beliharta said...

Jika nk beli serbuk lipas super pawer, mao hubuni sy 0133173327. Sy sendiri dah guna mmg menggeletik lipas yg saiz blm putus susu hinggalah yg dah jd mak bapak keluar dr celah2 dinding, celah karpet, celah almari n lain2.. Dlm krete pon sama. sesuai jg utk semut, lipan, anai anai, labah labah n lain2..
Maaf admin, tmpang iklan nAA..

0133273327

Iklan Tepi

Catatan Pelawat

Stats