Mengisi masa lapang dengan aktiviti blogging.

Thursday, June 11, 2015

Rahsia Kekal Cergas


Tidur & sarapan rahsia kekal cergas

SIBUK berkerja hingga tiada masa untuk berehat? Apabila tiba malam, mata sukar terlelap dan keesokan harinya, anda terpaksa bangun awal. Namun, anda bangun lewat dan tidak sempat bersarapan. Sampai sahaja di pejabat, anda terus memulakan tugasan. Masuk waktu tengah hari anda sudah berasa letih. Ini menyebabkan anda tidak bersemangat membuat kerja.
Berdasarkan kajian berkenaan tekanan yang dijalankan pada akhir tahun lalu oleh jenama produk tenusu, Magnolia, 63 peratus daripada responden yang terdiri daripada orang dewasa muda Malaysia yang tinggal di kawasan bandar di Semenanjung Malaysia selalunya tidur selepas pukul 12 tengah malam. Manakala 55 peratus daripada mereka sentiasa terasa letih sepanjang masa. Kajian yang sama juga menunjukkan bahawa 73 peratus daripada mereka memerlukan rangsangan tenaga untuk menghadapi cabaran harian.
Tidur yang berkualiti dan sarapan berkhasiat kurang diambil berat oleh para pemuda yang bekerja disebabkan oleh jadual harian mereka yang sibuk.
Memahami trend kehidupan di kalangan orang muda Malaysia yang membimbangkan ini, Magnolia baru-baru ini melancarkan kempen gaya hidup 'Selamat malam, Selamat pagi (Good Night, Good Morning). Menerusi usaha ini, jenama produk tenusu yang mantap ini menyeru golongan muda yang sentiasa bekerja untuk menggalakkan mereka mempertingkatkan produktiviti dan merasa cergas sepanjang hari. Caranya mudah iaitu tidur nyenyak yang mengembalikan tenaga pada waktu malam dan sarapan yang berkhasiat pada waktu pagi.
Menurut pakar panel kempen ini, Dr. Edward Chan, yang juga adalah Perunding Psikologi Prinsipal untuk Persatuan Psikologi Malaysia (www.psychology.com.my), dan salah satu daripada ahli pengamal Malaysia Association of Psychotherapy, rehat yang optimum pada waktu malam dan makanan yang berkhasiat pada waktu pagi merupakan cara terbaik untuk menyediakan diri untuk menghadapi cabaran akan datang.
Malangnya golongan muda cuba mencapai sebanyak yang mungkin setiap hari demi kerja dan persaingan. Dengan kos sara hidup yang semakin meningkat, kebanyakan mereka terpaksa menanggung terlalu banyak tanggungjawab demi menyara diri dan keluarga mereka. Kadang-kala, beban ini ditambah pula dengan hubungan yang tidak menggembirakan dan kesesakan lalu lintas setiap hari.
"Tanpa perlu dijelaskan lagi, golongan muda yang bekerja kini hidup dengan bebanan tekanan dan kerisauan yang membimbangkan. Ini merupakan faktor utama gangguan tidur pada waktu malam," kata beliau.
Dr. Chan menerangkan tanpa rehat yang mencukupi pada waktu malam, seseorang akan merasa pening dan terganggu sepanjang hari. Emosi pula akan menjadi tidak stabil dan sukar membuat pertimbangan yang jelas. Akhirnya, mereka mungkin akan melakukan pelbagai kesilapan dan ini hanya akan menambah tekanan dan turut memberi kesan yang lebih serius untuk tidur pada waktu malam.
Selain daripada tidur yang optimum, sarapan pagi yang penuh berkhasiat juga penting untuk meningkatkan tahap tenaga dan produktiviti seseorang.
"Malangnya, tekanan akan menjejaskan selera makan dan menyebabkan orang tergesa-gesa pada waktu pagi. Akibatnya, ramai orang yang bekerja tidak bersarapan tanpa menyedari bahawa tabiat ini membawa keburukan kepada produktiviti harian. Tanpa sarapan, anda akan berasa cepat letih dan tidak selesa sepanjang hari. Ini akan memburukkan lagi keadaan saraf yang sentiasa keletihan dan seterusnya menjejaskan tidur anda sekali lagi," terang beliau.
Dr. Chan juga mengingatkan bahawa tekanan yang tidak terkawal akan menjejaskan kesihatan fizikal dan mental, termasuklah gangguan kardiovaskular, gangguan makanan dan penghadaman, kemahiran sosial yang terganggu dan juga mengurangkan libido.
Kempen gaya hidup Magnolia ini disasarkan kepada golongan muda bekerja dengan menjemput mereka mencuba susu ini. Selain daripada sampel susu, Magnolia turut mengedarkan risalah gaya hidup yang menarik, menampilkan sesi soalan lazim mengenai tekanan untuk membantu mereka yang bekerja untuk mengenal pasti tahap tekanan mereka di samping memberikan maklumat akan cara mengurangkan tekanan berdasarkan keputusan soalan lazim mereka.
Menurut Pengurus Jenama Magnolia, F&N Dairies (M) Sdn Bhd, Liew Ching Ching, untuk membantu golongan muda yang bekerja supaya dapat mengawal tahap tekanan mereka dan kekal bertenaga, Magnolia menggalakkan dua tabiat gaya hidup yang mudah.
Pertama, mengoptimumkan masa tidur pada waktu malam dan makan sarapan yang berkhasiat pada waktu pagi untuk memulakan hari mereka.
Susu lemak rendah Magnolia Good Night mengandungi laktium, sejenis protein susu yang unik, diperkembangkan dari Perancis, mempunyai fungsi untuk merehat dan menenangkan saraf supaya badan bersedia untuk tidur dengan lena dan nyenyak.
Selepas tidur nyenyak pada waktu malam, bermula dengan pagi yang segar. Walau bagaimanapun, permulaan hari yang segar tidak akan lengkap sekiranya kekurangan rangsangan yang berkhasiat. Maka, sarapan berkhasiat diambil bersama susu Magnolia Good Morning mungkin dapat mengekalkan kecergasan dan lebih bertenaga. Diperkuatkan dengan segala nutrien yang sesuai, susu ini mampu meningkatkan tahap tenaga anda untuk sepanjang hari," tambah Liew.
Apa kata mereka
Penyampai radio Fly FM, Ben
"Percayalah, saya tahu bagaimana rasanya memulakan hari dengan pagi yang tidak baik akan merosakkan seluruh hari anda. Tambahan pula, hari saya bermula lebih awal berbanding dengan orang lain, maka saya akan menderita lebih sekiranya saya rasa tidak selesa sepanjang hari! Oleh itu, sebelum saya pergi kerja setiap pagi, saya akan mengambil sarapan yang mengenyangkan dan meningkatkan tenaga. Bagi saya, itulah yang terbaik untuk mood saya."
Penyampai radio Fly FM, Nadia
"Saya akan minum susu suam setiap malam untuk tidur nyenyak. Dengan cara ini, saya akan rasa segar dan cergas pada keesokan hari."
ARKIB : 18/04/2010
Oleh RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH
adawiyah.koh@utusan.com.my

0 responds:

Iklan Tepi

Catatan Pelawat

Stats