Mengisi masa lapang dengan aktiviti blogging.

Thursday, December 22, 2016

DIY- Cara Tukar Spark Plug Alza

Kali ini saya nak share bagaimana cara-cara nak tukar spark plug perodua Alza.
Spark plug ini biasanya ditukar setiap 20,000km milage. itu yang dicadangkan oleh pengeluar kereta.
Tapi kadang-kadang, terlebih juga...Kalau tak ada apa-apa masalah, tak tukar pun tak apa..
Saya pakai yang lama ni, rasanya dah lebih 40,000km.....haha.

Di pasaran, ada beberapa jenis spark plug yang diguna pakai pada kenderaan yang disyorkan oleh pengeluar kereta. Ada banyak jenama juga...DENSO, BOSCH, NGK...

Kali ini saya pakai brand NGK G-POWER Platinum Alloy. Harga beli kat kedai spare part RM50.



Untuk persediaan tukar spark plug ini, kena ada alat yang sesuai.

1) Spanar panjang 16mm (utk buka/pasang plug)
2) Spanar biasa 10mm (utk buka cover air filter).

cover air filter ini kena buka dgn spanar 10mm

alihkan cover ke bhg tepi utk memudahkan kerja menukar spark plug.

Cabut soket wayar plug, lepas tu buka ignition coil plug ni dengan spanar 10mm.


Lepas keluarkan skru tadi, tarik keluar coil plug ni.


Sekarang, keluarkan plug lama dengan spanar panjang macam ni. 
Pakai spanar soket size16mm.
Pusing spanar ke arah lawan jam..
Spanar macam ni tak ada magnet dihujungnya, nak tarik keluar tak boleh sebab hujungnya longgar..
Jadi bagaimana nak tarik keluar plug lama ?? 
Teka sikit...Siapa tau boleh jawab...hehe
Ada caranya...

Ok, spark plug yang lama dah dikeluarkan. Kalau tengok condition plug lama, masih OK...
Cuma nampak ada sedikit kehausan pada bahagian center electrode.

Ini beza spark plug yang lama (sebelah kanan-brand perodua).
Sebelah kiri- NGK G-Power Platinum Alloy

Lepas dah keluarkan plug lama, bolehlah pasang plug yang baru.
Kalau tak confident, baik hantar ke pomen..haha

0 responds:

Iklan Tepi

Catatan Pelawat

Stats