Mengisi masa lapang dengan aktiviti blogging.

Saturday, May 30, 2009

servis kereta

Pagi-pagi lagi aku menjalankan operasi servis kereta.
Pagi tak pagi juga, lebih kurang pukul 9 lebih-lebih, sebelum matahari naik tinggi, aku cari port yang sesuai di bawah pokok...port biasa aku "mengerjakan" kereta sendiri. Maklum lah, duduk di rumah flet, mana ada garage nak godek kereta..nak hantar ke workshop rasa tak berbaloi sebab sikit saja..lagi pun benda boleh buat sendiri..kenapa nak membazir..
Operasi menukar minyak ATF kereta kelisa auto..senang saje buat ni, asalkan ada alat yang cukup.
Buang minyak lama, dan isi minyak baru lebih kurang 1 liter suku. Lepas tu check paras minyak untuk pastikan ianya tidak lebih atau kurang.
Pomen cakap, setiap 20k kilometer, kena tukar minyak ni supaya gear box tahan lama dan beroperasi dengan lancar.
Sambil-sambil tukar minyak ni, aku cuci air filter & servis throttle body sekali.


rupa throttle body

3 responds:

mat yus said...

Demo buleh dah bukok kedai bawah pohon tu.... ambik upah tkr myk keto... n serbis trator body tu

madeeaziz said...

haha..dok bwh pokok sedap weh..sebis keto sdiri jah

irbas said...

Demo buleh wak untuk kereta kawe dok
servis throttle body

Iklan Tepi

Catatan Pelawat

Stats