Mengisi masa lapang dengan aktiviti blogging.

Sunday, February 14, 2010

update cctv lagi

Salam.
Hari ni aku ada free sikit, jadi nak update sikit lagi pasal project cctv ni.
Sambil2 menyedut habuk dalam bilik ni, aku sempat buat ujikaji pada sistem cctv ni.
Kat bawah ada screenshot yg sempat aku ambil.
Satu night vision & satu lagi dlm keadaan ada cahaya. Camera berfungsi dgn baik. Tak sia-sia aku beli..haha

Sebelum ni camera boleh capture gambar 2 fps saja. Bila aku check semula setting file modprobe.conf, setting dah betul untuk yang single chip.
Utk maklumat, file modprobe.conf ni pada asalnya tiada dalam  pc anda, file ni kena create baru.Command utk create adalah seperti berikut
`sudo gedit /etc/modprobe.conf'. Command ni kena buat kat terminal.
Nota: sebelum ni aku dok cari file modprobe tu tak jumpa.Patut lah.

Ni ujian time gelap

Selepas mendapat advise drp matyuh pasal fps ni, aku telah delete 3 monitor setting, tinggalkan satu saja monitor yg active.
Selepas tu, aku restart semula zm console, bila check fps boleh dapat 20 - 40 fps. Kira ok la tuh.
Tapi video masih tak smooth lagi..ada sangkut2 sikit..tapi lebih baik drp sebelum ni. Nanti ada masa, aku nak ke pasar road lagi nak cari coax cable 30m..Nak buat wiring pulak.

 Ni ujian time cerah. File modprobe & ZM console


 

2 responds:

mat yus said...

mu kn tgk spec pc laaa... utk smooth video tu. mu harus igt zoneminder guna jpeg utk capture video. dn m-jpeg utk jadikan slide video

madeeaziz said...

bereh. buleh doh staro nih.

Iklan Tepi

Catatan Pelawat

Stats